De Malta aardappel, een verhaal op zich! Vanaf april weer voor enkele maanden beschikbaar

Op veel plekken in de wereld worden aardappelen geteeld en iedere herkomst heeft zo hun eigen charme. Chauvinistisch als wij zijn, hebben de Hollandse aardappelen uiteraard de beste smaak. Een speciale vermelding is er echter toch ook wel voor de Maltese aardappel. Wat is nou de reden dat de aardappel, afkomstig van het relatief kleine eiland Malta, al sinds jaar en dag in het voorjaar een prominente plek krijgt in het aardappelschap?

Het antwoord is met name te zoeken in de wijze van telen. De kleinschaligheid van de Maltese teelt kent nergens in de wereld zijn gelijke. Het eiland kent veel telers met ieder hun eigen kleine perceeltje, van soms maar een paar are. Het is dus goed voor te stellen dat de tijd, de aandacht en de passie die de telers kunnen besteden aan hun aardappelen enorm is. Zo zijn er zelfs nog telers te vinden die op authentieke wijze met de hand rooien om de kwaliteit optimaal te waarborgen. En het unieke, ambachtelijke karakter van deze aardappelen, tezamen met de zilte Mediterrane omstandigheden, proef je uitstekend terug in de smaak. De binnenkomst van de eerste Maltese aardappelen is derhalve voor menigeen een moment om lang en intensief naar uit te kijken.

Receptidee:

Malta-knoflookaardappelen

  1. Boen de aardappelen schoon en snij deze in stukken van gelijke grootte. Kook deze circa 5 minuten voor in een laagje water.
  2. Snij enkele teentjes knoflook in plakjes. Meng vervolgens in een schaal wat olijfolie, de knoflook, zeezout en verse rozemarijn.
  3. Meng de voorgekookte aardappelen met het oliemengsel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de aardappels hierover. Een ovenschaal mag ook. Voeg wat in stukken gesneden portobello toe en rooster het geheel in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin. Vergeet niet af en toe om te scheppen voor het beste resultaat. .

Combinatietip: Deze Malta-knoflookaardappelen smaken heerlijk met gegrilde kip en een zelfgemaakte salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.