Gezonde aardappelweetjes

De Zoete aardappel

Bètacaroteen is een provitamine A die door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Hierdoor draagt het in sterke mate bij tot een verhoogde weerstand, een beter gezichtsvermogen en een gezonde huid. Het is niet voor niets dat vervaardigers van dure huidverzorgingsmiddelen bètacaroteen toepassen in hun product. De Zoete aardappel zit eveneens vol met bètacaroteen en vitamine A. Het eten van Zoete aardappelen is dus behalve heel lekker, tevens een probaat middel tegen huidveroudering.

De aardappel in de schil

Van oudsher is het gebruikelijk dat wij de aardappel schillen voordat deze worden bereid. Maar inmiddels wordt het steeds meer gebruikelijk om de schil te laten zitten bij het verwerken van de aardappel in diverse gerechten, De schil is namelijk niet alleen smaakvol maar bevat tevens de meeste voedingsstoffen van de aardappel. Met name voor de inname van vezels is het  aan te bevelen de aardappel niet te schillen. Ook blijven vitaminen dan beter behouden tijdens de bereiding. Een ongeschilde aardappel is dus een nog betere optie voor uw gezonde en duurzame maaltijd.

 

 

Aardappel lente ui soep

Ingrediënten

 • boter
 • 10 lente-uitjes schoongemaakt en in ringen
 • 750 g kruimige aardappels geschild en in blokjes
 • 15 dl groentebouillon
 • 100 ml slagroom
 • zout en peper

Bereiding

 1. Smelt een klontje boter in een grote pan en voeg de lente-ui toe (houd een handje lente-ui achter ter garnering). Fruit de lente-ui in 5-7 minuten zeer zacht op laag vuur. Voeg de aardappels en de bouillon toe. Breng aan de kook.
 2. Kook het geheel 10-15 minuten tot de aardappel heel zacht is. Neem de pan van het vuur. Pureer het geheel zeer glad met een staafmixer.
 3. Roer de slagroom door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Serveer in kommen en garneer met de overige lente-ui.

 

Knoflookaardappelen

 1. Boen de aardappelen schoon en snij deze in stukken van gelijke grootte. Kook deze circa 5 minuten voor in een laagje water.
 2. Snij enkele teentjes knoflook in plakjes. Meng vervolgens in een schaal wat olijfolie, de knoflook, zeezout en verse rozemarijn.
 3. Meng de voorgekookte aardappelen met het oliemengsel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de aardappels hierover. Een ovenschaal mag ook. Voeg wat in stukken gesneden portobello toe en rooster het geheel in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin. Vergeet niet af en toe om te scheppen voor het beste resultaat. .

Combinatietip: Deze Knoflookaardappelen smaken heerlijk met gegrilde kip en een zelfgemaakte salade.