Opperdoezer Ronde

Topkoks zweren erbij, overal in het land smult men ervan: de Opperdoezer Ronde. Niet gewoon vroege aardappeltjes, maar een delicatesse.

De Opperdoezer Ronde is een uniek ras dat goed gedijt op de wat hoger gelegen, lichte zavelgrond rondom Opperdoes. Alleen aardappelen die binnen een straal van 1 km om de kerk van het West-Friese plaats worden geteeld mogen deze naam dragen. Het zijn dan ook niet zo maar piepers, maar aardappelen met een BOB-status, een Beschermde Oorsprong Benaming. De Opperdoezer Ronde heeft dit predicaat sinds 1996 en is daarmee één van de zeldzame Nederlandse producten met het Europese beschermingskeurmerk.

Het bijzondere aan de Opperdoezer Ronde is dat deze anno 2020 nog steeds veelal met de hand gerooid worden. Dit wordt gedaan vanwege de uiterst kwetsbare dunne schil. De Opperdoezer Ronde is een heerlijke, unieke en culinaire aardappel die het zeker waard is eens te proberen.

Tip: extra lekker met een kommetje gesmolten boter om de aardappel in te dopen. 

De groei

In de laatste telersvlog vertelde de teler over het verloop van het poten. Dit jaar iets later dan normaal, als gevolg van de aanhoudende droogte. Het beeld was duidelijk, de gevolgen van het watertekort waren goed zichtbaar.

Wij zijn deze week teruggekeerd naar hetzelfde perceel. Het heeft gelukkig weer geregend in de tussentijd en de groei is in een spurt geraakt. De planten staan plots in volle bloei. Het uit het veld trekken van een plant leert ons hoe de stand van zaken is. Op deze foto’s kunnen jullie zien dat de moederknol nieuwe knollen aan het maken is. Elke moederknol maakt 10 tot 12 nieuwe knollen. Op de foto zien wij tevens dat er voldoende wortels aan de plant zitten. Deze zullen het vocht opnemen waardoor het door kan groeien.

 

Gezonde aardappelweetjes

De Zoete aardappel

Bètacaroteen is een provitamine A die door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Hierdoor draagt het in sterke mate bij tot een verhoogde weerstand, een beter gezichtsvermogen en een gezonde huid. Het is niet voor niets dat vervaardigers van dure huidverzorgingsmiddelen bètacaroteen toepassen in hun product. De Zoete aardappel zit eveneens vol met bètacaroteen en vitamine A. Het eten van Zoete aardappelen is dus behalve heel lekker, tevens een probaat middel tegen huidveroudering.

De aardappel in de schil

Van oudsher is het gebruikelijk dat wij de aardappel schillen voordat deze worden bereid. Maar inmiddels wordt het steeds meer gebruikelijk om de schil te laten zitten bij het verwerken van de aardappel in diverse gerechten, De schil is namelijk niet alleen smaakvol maar bevat tevens de meeste voedingsstoffen van de aardappel. Met name voor de inname van vezels is het  aan te bevelen de aardappel niet te schillen. Ook blijven vitaminen dan beter behouden tijdens de bereiding. Een ongeschilde aardappel is dus een nog betere optie voor uw gezonde en duurzame maaltijd.

 

 

Aardappel lente ui soep

Ingrediënten

 • boter
 • 10 lente-uitjes schoongemaakt en in ringen
 • 750 g kruimige aardappels geschild en in blokjes
 • 15 dl groentebouillon
 • 100 ml slagroom
 • zout en peper

Bereiding

 1. Smelt een klontje boter in een grote pan en voeg de lente-ui toe (houd een handje lente-ui achter ter garnering). Fruit de lente-ui in 5-7 minuten zeer zacht op laag vuur. Voeg de aardappels en de bouillon toe. Breng aan de kook.
 2. Kook het geheel 10-15 minuten tot de aardappel heel zacht is. Neem de pan van het vuur. Pureer het geheel zeer glad met een staafmixer.
 3. Roer de slagroom door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Serveer in kommen en garneer met de overige lente-ui.

 

 

De Malta aardappel, een verhaal op zich! Vanaf april weer voor enkele maanden beschikbaar

Op veel plekken in de wereld worden aardappelen geteeld en iedere herkomst heeft zo hun eigen charme. Chauvinistisch als wij zijn, hebben de Hollandse aardappelen uiteraard de beste smaak. Een speciale vermelding is er echter toch ook wel voor de Maltese aardappel. Wat is nou de reden dat de aardappel, afkomstig van het relatief kleine eiland Malta, al sinds jaar en dag in het voorjaar een prominente plek krijgt in het aardappelschap? 

Het antwoord is met name te zoeken in de wijze van telen. De kleinschaligheid van de Maltese teelt kent nergens in de wereld zijn gelijke. Het eiland kent veel telers met ieder hun eigen kleine perceeltje, van soms maar een paar are. Het is dus goed voor te stellen dat de tijd, de aandacht en de passie die de telers kunnen besteden aan hun aardappelen enorm is. Zo zijn er zelfs nog telers te vinden die op authentieke wijze met de hand rooien om de kwaliteit optimaal te waarborgen. En het unieke, ambachtelijke karakter van deze aardappelen, tezamen met de zilte Mediterrane omstandigheden, proef je uitstekend terug in de smaak. De binnenkomst van de eerste Maltese aardappelen is derhalve voor menigeen een moment om lang en intensief naar uit te kijken.

Receptidee:

Malta-knoflookaardappelen

 1. Boen de aardappelen schoon en snij deze in stukken van gelijke grootte. Kook deze circa 5 minuten voor in een laagje water.
 2. Snij enkele teentjes knoflook in plakjes. Meng vervolgens in een schaal wat olijfolie, de knoflook, zeezout en verse rozemarijn.
 3. Meng de voorgekookte aardappelen met het oliemengsel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de aardappels hierover. Een ovenschaal mag ook. Voeg wat in stukken gesneden portobello toe en rooster het geheel in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin. Vergeet niet af en toe om te scheppen voor het beste resultaat. .

Combinatietip: Deze Malta-knoflookaardappelen smaken heerlijk met gegrilde kip en een zelfgemaakte salade.

Food Trends 2020

Aan het begin van elk nieuw jaar buigen wij ons traditiegetrouw met zijn allen over de nieuwste Food Trends voor de komende maanden. Waar het de afgelopen jaren veelal ging om de individuele gezondheid, draait het tegenwoordig om het algehele welzijn van mens, dier en de aarde. Voor 2020 lijkt echter de nadruk te liggen op een nog verdere nuancering van het vegetarisch of veganistisch eten. En die nuance lijkt voort te komen uit een stuk bewustwording dat alleen veganistisch eten een beperking betekent voor het binnen krijgen van de juiste voedingsstoffen. Dus zullen voor het komend jaar begrippen als “Seaganisme” (waarbij vis wél onderdeel uitmaakt van de maaltijd), “Reduce-tarian” (voor wie duurzaam wil eten maar niet helemaal Vega wil zijn) en “Vegan for half a day” steeds vaker de kop opsteken. Niettemin zal een steeds belangrijkere rol worden weggelegd voor de AGF. Initiatieven zoals “Maak de kool weer cool” leggen de nadruk op de Hollandse teelt van aardappelen en groente. Eco-vriendelijk want voor het verkrijgen van Hollands product zijn weinig vervoerskilometers nodig. En dus zal ook de Hollandse pieper een steeds grotere comeback gaan maken. Door middel van storytelling zal bovendien het bewustzijn van de consument, ten aanzien van de consumptie van aardappelen, groente en fruit nog verder worden verstevigd.