Gezonde Aardappel Tips:

  1. Aardappels zijn een goede bron van vitamine B1, B6, en vooral nieuwe, net geoogste aardappels zijn een goede bron van vitamine C en kalium.
  2. Gekookte aardappels bevatten ongeveer 80 calorieën per 100 gram. Gekookte rijst of pasta bevatten daarentegen rond de 140 calorieën per 100 gram. Aardappels leveren daarmee per portie minder calorieën dan pasta of rijst. 
  3. De schil van de aardappel bevat de grootste concentratie vezels en voedingsstoffen.
  4. Daarnaast zijn aardappelen rijk aan voedingsvezels deze geven een verzadigd gevoel welke de drang naar snoepen of snacken verminderen.

 

De aardappel is niet weg te denken uit ons dagelijkse eetpatroon. Maar heeft u zich bijvoorbeeld wel eens afgevraagd of de frieten daadwerkelijk uit België komen of niet? En waarom de aardappel zo belangrijk is voor NASA? Vragen waar u wellicht nooit over heeft nagedacht. Daarom hierbij een aantal leuke aardappelfeiten op een rij gezet

Zijn ze nu Belgisch of niet?
Jawel ze zijn het! Al sinds 1680 werden door de inwoners van Namen, Andenne en Dinant kleine gefrituurde visjes gegeten. Wanneer het water bevroor en het te gevaarlijk werd om te vissen, sneed men aardappelen in de vorm van visjes om te frituren. De friet was geboren.

Naar Mars dankzij de aardappel?
De Space Shuttle Columbia experimenteerde tijdens een ruimtevlucht in 1995 met het kweken van aardappelen aan boord van het ruimteschip. Het resultaat was vijf kleine aardappelen. In 2015 startten NASA en het International Potato Center met een gezamenlijk project om aardappelen te laten groeien in een omgeving identiek aan die van Mars.

Met of zonder schil?
Er zijn veel landen waar ze aardappels vaak met schil eten. Bijvoorbeeld in Amerika. Daar eet men vaak gepofte aardappel, inclusief de schil. Volgens de Mayo-kliniek, een gezaghebbende kliniek in Amerika, zijn de vezels in de schil juist belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de gezonde voedingsstoffen in de aardappel tijdens het bereiden beter bewaard blijven.

Herfstvakantie dankzij de aardappel?
Vele kinderen zijn eind oktober/begin november een week thuis. In sommige landen zelfs twee weken. Zij genieten dan van een deugddoende herfstvakantie. Toch was de herfstvakantie oorspronkelijk helemaal niet bedoeld om uit te rusten. Vroeger was deze periode de tijd van het jaar waarin de aardappelen werden gerooid. Boeren hielden hun kinderen thuis om mee te helpen op het veld. Langzamerhand werd het rooien meer en meer machinaal gedaan en hadden de boeren hun kinderen niet meer nodig als helpende hand. Maar de vakantie, die is gebleven!

Franse frietjes of niet?
Hoewel frietjes in vele gevallen French fries worden genoemd, komen ze helemaal niet uit Frankrijk. De naam French Fries zou afkomstig zijn van het Iers, waar “to french” letterlijk “snijden” betekent.

Sierplant in de tuin?
Zo rond 1570 kwamen de eerste aardappelen naar Europa. Destijds werd deze nieuwe plant echter niet gebruikt om te eten, maar als sierplant voor in de tuin vanwege de mooie witte en roze bloemen.

De aardappel in plaats van handschoenen?
Inventief als men vroeger was kregen boerenkinderen bij koud weer een hete aardappel in elke jaszak, als ze naar school gingen. Zo konden ze hun handen lekker warm houden. Eenmaal op school konden de tijdelijke handenwarmers vervolgens worden opgegeten.